Search
  • Kalliatma

Κρέμα προσώπου με βούτυρο καριτέ, έλαιο argan, έλαιο από σπόρους καρότου και αιθέρια έλαια



Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω γράψει για την κρέμα προσώπου και σώματος με λιβάνι. Πρόκειται για μια κρέμα την οποία χρησιμοποιώ ακόμη ως κρέμα σώματος, αλλά διαπίστωσα πως το λάδι καρύδας δεν είναι κατάλληλο για το πρόσωπό μου.

(Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως πρόσφατα έμαθα για την βάναυση μεταχείριση πιθήκων από παραγωγούς καρύδας. Προσπαθώ να καταλήξω σε εταιρείες οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν πως το έλαιο καρύδας που εμπορεύονται είναι «cruelty free»).

Μετά από δοκιμή αρκετών μηνών - τόσο από εμένα όσο και από άλλα άτομα- κατέληξα στην εξής βασική συνταγή:


  • 30 γρ βούτυρο καριτέ

  • 90 ml έλαιο argan

  • 30 ml έλαιο από σπόρους καρότου

  • Συνολικά περίπου 20 σταγόνες αιθερίων ελαίων, από τις οποίες για παράδειγμα: 5 σταγόνες λιβάνι, 10 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες λεμονόχορτο

Λιώνω σε μπεν μαρί το βούτυρο καριτέ. Προσθέτω το έλαιο argan και το έλαιο από σπόρους καρότου. Τα αφήνω να κρυώσουν και προσθέτω τα αιθέρια έλαια. Τα αναδεύω καλά με μίξερ - π.χ. με ένα μικρό μιξεράκι του καφέ - και βάζω το μείγμα στο ψυγείο. Όταν στερεοποιηθεί αρκετά, το αναδεύω πάλι με το μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Μπορώ να φυλάξω την κρέμα σε γυάλινα αποστειρωμένα βαζάκια στο ψυγείο. Σε θερμοκρασία δωματίου η κρέμα χάνει την υφή της και γίνεται ρευστή. Εγώ την χρησιμοποιώ και σε αυτήν την μορφή.



Πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες:


Για το έλαιο από σπόρους καρότου, στα αγγλικά «Carrot seed oil»: Είναι διαφορετικό από το αιθέριο έλαιο από σπόρους καρότου, το οποίο παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο. Στην συνταγή αυτή δεν χρησιμοποιείται αιθέριο έλαιο καρότου, αλλά έλαιο από σπόρους καρότου που έχει παραχθεί με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Επίσης διαφέρει από το καροτέλαιο, που παράγεται από ολόκληρο το καρότο. Περιέχει τρία διαφορετικά βιοφλαβονοειδή - όλα παράγωγα της λουτεολίνης, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.



Για τις ιδιότητες των αιθερίων ελαίων λιβανιού και λεβάντας έχω γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση. Εδώ λίγα λόγια για το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου, κυρίως για την χρήση του σε καλλυντικά, καθώς - όπως όλα τα αιθέρια έλαια, όταν πρόκειται για έλαια υψηλής ποιότητας - έχει πολλές και διαφορετικές ιδιότητες. Στην παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται κυρίως λόγω της αντισηπτικής και στυπτικής του δράσης, κι έτσι βοηθά την επιδερμίδα να είναι λεία και λαμπερή, ως μια ουσία φυσικής τόνωσης που συσφίγγει τους ιστούς.

Η ποσότητα και οι αναλογίες των αιθερίων ελαίων είναι ενδεικτικές.

Χρησιμοποιώ αιθέρια έλαια της εταιρείας Young Living και βιολογικά έλαια βάσης διαφόρων εταιρειών.

0 views
 

©2020 by Kalliatma. Proudly created with Wix.com