top of page
Αναζήτηση
  • Kalliatma

Συνταγές και εμπιστοσύνη... Socca - πίτα ψωμιού από αλεύρι ρεβιθιού



Αντιγράφω από το διαδικτυακό λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Τριανταφυλλίδη:

"εμπιστοσύνη: 1.η πίστη, η βεβαιότητα κάποιου ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ορισμένη ικανότητα ή ιδιότητα (εντιμότητα, ειλικρίνεια συναισθημάτων, εχεμύθεια κτλ.)"


Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως καλώς έχω αυτήν την πίστη ή βεβαιότητα/εμπιστοσύνη στις συνταγές που παραθέτει στο ιστολόγιό της η Richa Hingle. Πρόκειται για το ιστολόγιο Vegan Richa - όσες συνταγές έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα, ακολουθώντας λέξη προς λέξη τις οδηγίες της, έχουν απόλυτη επιτυχία, παρά την ιδιαιτερότητά τους. Σαφείς οδηγίες, προτάσεις για παραλλαγές σε υλικά και άλλα.


 

Εδώ παραθέτω την συνταγή για Socca.

Πρόκειται για μια πίτα ψωμιού που παρασκευάζεται με αλεύρι ρεβιθιού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψωμί, κρέπα ή και βάση για πίτσα.

Στην βασική συνταγή μπορεί κανείς να προσθέσει ή/και να αφαιρέσει τα μπαχαρικά - ανάλογα με τις γευστικές ή διατροφικές του προτιμήσεις.

Εγώ πρόσθεσα κουρκουμά και αντικατέστησα το δεντρολίβανο με θυμάρι. Επίσης χρησιμοποίησα και στο ψήσιμο ελάχιστο ελαιόλαδο.


Υλικά για 3 πίτες

  • 120 γρ. αλεύρι ρεβιθιού

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες πάπρικας (ή δοκιμάζετε όσο σας αρέσει)

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι - συν επιπλέον για το ψήσιμο (η ίδια χρησιμοποιεί ελαιόλαδο στον χυλό και ένα λάδι με ουδέτερη γεύση στο ψήσιμο)

  • 236.59 ml νερό



Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ.


  • Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε καλά (χρησιμοποιώντας αναδευτήρα-σύρμα για γρηγορότερο αποτέλεσμα). Υπολογίζουμε λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα με την ρευστότητα που θέλουμε να έχει το μείγμα (- λιγότερο ρευστό για παχιές πίτες και πιο ρευστό για τραγανές κρέπες). Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα ή και όλη την νύχτα. Αν το αφήσουμε την νύχτα, το καλύπτουμε και το φυλάμε στο ψυγείο.


  • Θερμαίνουμε ένα μαντεμένιο/σιδερένιο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι και το απλώνουμε καλά. Προσθέτουμε μια δόση του χυλού και ψήνουμε για 4 με 6 λεπτά. Μετά χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα για να το γυρίσουμε. Εάν κολλάει ακόμη, το αφήνουμε να ψηθεί κι άλλο. Το ψήνουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη από την άλλη πλευρά.

Ακολουθούμε την συνταγή λέξη προς λέξη - με εμπιστοσύνη.

78 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page